fbpx

Wat is Schilderen op nummer? Hoe doe je het? Tip en tricks voor beginners en gevorderden.

Heb jij ook gehoord over schilderen op nummer en wil je meer weten over wat het is, wat je er voor nodig hebt en wat de beste tips hiervoor zijn? Deze liefhebber vertelt je er graag meer over. Hopelijk raak jij er zo ook verslingert aan!

Wat is schilderen op nummer?

Schilderen op nummer is een soort van inkleuren, maar dan met verf. Bestel je een pakket, dan krijg je een canvas met genummerde vakjes die samen het schilderij vormen. Ook zitten er potjes verf bij, met op de dekseltjes nummer geplakt. Je raadt het al, met de verf in die potjes vul je de vlakjes met hetzelfde nummer in. Zo maak je zelf een prachtig kunstwerk! Je hebt allerlei verschillende ontwerpen, van bloemen, leeuwen, katten, olifanten en andere dieren, naar eenhoorns en prachtige landschappen. Dus wat je smaak ook is, er is waarschijnlijk altijd iets wat bij je past.

In het pakket zitten ook verschillende kwastjes van verschillende grootte, zodat je voor de kleine vlakjes een klein kwastje kunt gebruiken en de grote vlakken met een paar streken van de grote kwast kunt invullen. Sommige luxe pakketten bevatten ook een frame of andere ophangmogelijkheden, zodat je het gelijk mooi op kunt hangen. In ieder geval is het zo dat als je een schilderen op nummer pakket bestelt, je gelijk alles in huis hebt om aan de slag te gaan. Een makkelijke en handige manier om lekker creatief bezig te zijn, dus.

Een schilderen op nummer project in uitvoering!

Hoe schilder je op nummer?

In principe is het enige wat je hoeft te doen het invullen van de vakjes met de verf. Je hoeft niets te mengen. Maar er zijn zeker manieren waarop je het jezelf makkelijker (en leuker) kan maken! Wij loodsen je door je eerste schilderen op nummer pakket heen.

Voorbereiding:
Zorg voor een werkplek met voldoende licht. Hierdoor kun je het lijnwerk beter zien en dit is ook beter voor je ogen. Dek deze af met (kranten)papier of plastic; zo bescherm je je meubels tegen verfspatten. Zet een bekertje water en een rol keukenpapier klaar om je kwasten mee te reinigen. Ook handig: neem een foto van het canvas. Mocht je dan bepaalde nummers (per ongeluk) overschilderen, dan kun je de foto gebruiken om toch te weten wat je moet doen.
Zitten er vouwen in je canvas? Even strijken over de achterkant en hij is weer kreukloos!

Verven:
Werk van donker naar licht. De donkere kleuren geven scherpere contouren, die je al een idee geven van hoe het schilderij eruit komt te zien en dit kan je helpen met de rest van het verven. Maar eerst één kleur helemaal af en laat deze drogen voor je aan de volgende kleur begint. Maak alleen het potje open wat je op dat moment gebruikt om uitdroging te voorkomen.

Daarnaast is het handig om van boven naar onder te werken. Zo veeg je de verf niet per ongeluk uit omdat je er met je arm overheen strijkt. Gebruik per keer minder verf dan je denkt nodig te hebben. Teveel verf kan een slordig resultaat opleveren en de kans op vlekken verhogen. Liever een keer extra dopen. Vind je de laag niet dik genoeg? Laat deze dan eerst drogen en verf er dan nogmaals overheen. Dit geeft een beter resultaat dan dik verven.
Vergeet niet de verschillende formaten kwastjes te gebruiken. Die kleine vakjes kun je een stuk preciezer invullen met dat kleine kwastje en dat grote vlak is minder werk met die grote.

Drogen:
Water gebaseerde acrylverf, die word gebruikt in schilderen op nummer pakketten, voelt droog aan na 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de dikte.

Pauzeren(ook tijdens drogen):
Maak je kwasten elke keer dat je wilt pauzeren of van kleur wilt wisselen goed schoon met water en dep deze droog met keukenpapier. Verf droogt snel op en het is dan echt een klus deze van je kwasten af te krijgen!
Heb je nog halfvolle potjes en wil je stoppen met verven? Maak dan eerst de randen van de potjes schoon voor je deze sluit! Als je dit niet doet, kan de opdrogende verf op de randen de deksel dicht plakken.

Afsluiten:
Als het doek klaar is en je hebt er alsnog kreukels in gekregen, dan kun je deze nogmaals strijken. Doe dit op de achterkant. Gebruik hierbij maar weinig vocht, om het doorlopen van de verf te voorkomen.
Span het doek op canvas of lijst het in en geef jouw schilderij een mooi plekje in huis.

Gebruik de donkere kleuren eerst voor een beter beeld.

Is verven op nummer moeilijk?

Hoe goed ben je in inkleuren? Schilderen op nummer is net een tikkeltje lastiger, omdat verf makkelijker vlekt, maar zoveel verschilt het niet. Het basisprincipe is dus niet erg lastig. Verder is het zo lastig als je het jezelf maakt. De pakketten hebben verschillende moeilijkheidsgraden, waarbij de hogere graden kleinere vakjes hebben en meer precisie vragen. Ben je beginnend, kies dan iets met een lagere moeilijkheidsgraad om mee te beginnen.

Een schilderen op nummer pakket met grote vlakken is perfect voor een beginner.

Is schilderen op nummer voor kinderen of volwassenen?

Beide! Er zijn schilderen op nummer pakketten speciaal voor kinderen én voor volwassenen. Er zijn 3 aspecten die hierbij van belang zijn: het aantal kleuren, de grootte van de vakjes en het onderwerp van het schilderij.

Hoe meer kleuren een schilderij heeft, hoe complexer het over het algemeen is en hoe meer werk het vraagt. Schilderen op nummer pakketten voor kinderen hebben over het algemeen minder kleuren, zodat zij sneller af kunnen worden gemaakt.
Daarnaast is ook de grootte van de vakjes van belang. Kinderen hebben vaak meer moeite met heel nauwkeurig te zijn en de schilderingen die speciaal voor hen zijn, hebben vaak grotere vlakken. De pakketten voor volwassenen kunnen juist heel wat precisie vragen.
Ook het onderwerp is vaak verschillend. De pakketten voor kinderen hebben vaak meer simpele tekenfilm achtige ontwerpen, met eenhoorns en lieve diertjes. Schilderen op nummer voor volwassenen kan van alles zijn: landschappen, dieren, bloemen, met een vaak meer realistische look.

Natuurlijk hoef je je niet aan deze scheiding te houden. Ben je volwassen en wil je heel graag die eenhoorn maken? Ga ervoor! De schilderingen voor kinderen zijn eenvoudiger, dus als je een beginner bent en een beetje onzeker, is dat een goed beginpunt. Heb je een kind met een erg goede hand oog coördinatie? Dan kan hij of zij vast wel een meer gevorderd pakket aan!

Er zijn ook simpele pakketten voor de kleintjes.

Waarom zou je schilderen op nummer?

Fans van schilderen op nummer komen steeds op dezelfde punten terug: het is ontspannend, leuk en geeft je een heel mooi eindresultaat.
Creatief bezig zijn is één van de pijlers van een vervullend leven. Tegelijkertijd kan het ook wel stressvol zijn: waar moet je beginnen, wat moet je maken? In het begin ben je vaak erg aan het klungelen, wat wel demotiverend kan zijn, zeker als je andere mensen de prachtigste dingen ziet maken.

Schilderen op nummer lost dit probleem op doordat je niet hoeft te piekeren over het hoe en wat. Je weet wat het eindresultaat gaat zijn. Je weet hoe dat te bereiken. En nu kun je je fijn op het schilderen zelf richten! Het maakt je hoofd heerlijk leeg. En stukje bij beetje zie je je schilderij ontstaan op het witte canvas. Hierin lijkt schilderen op nummer wel op het populaire Diamond Painting, waarbij je een schilderij maakt met glinsterende steentjes. Creatief zonder stress!

En aan het eind hou je een schilderij over, leuk om op te hangen of als een persoonlijk cadeau. Heb je dus nog een leeg plekje aan je muur, dan geeft schilderen op nummers je daarvoor een leuke oplossing.

lekker ontspannen diamond painten

Schilderen op nummer tips voor beginners en gevorderden!

-De verf blijft na het openen redelijk lang goed (12 weken), maar er is wel meer kans op verdrogen als je deze een langere tijd open laat staan. Wil je er toch langere tijd over doen? Maar dan die kleuren open die je in één sessie kan gebruiken. Zo hou je de verf die je op dat moment niet gebruikt, goed. Doe de potjes zo snel mogelijk dicht als je ze niet gebruikt.

-Is de verf toch ingedikt? Een paar druppeltjes water door en roer goed. Dan kun je er zeer waarschijnlijk weer mee aan de slag.

-Ben je een fan van schilderen op nummer, maar hou je vaak verf over? Koop dan eens een blanco canvas en experimenteer met een eigen ontwerp! Of wat denk je van blanco kaarten, voor een persoonlijke verjaardags– of kerstgroet?

-Als je een fout maakt laat de verf dan drogen en verf deze over met de juiste kleur. Als het om erg donkere verf gaat, dan kun je eerst witte verf gebruiken als deklaag.

-Gebruikt een tip-ex pen of een wit potlood om de nummers op het canvas weg te werken. Dit is vooral bij de lichtere kleuren verf belangrijk, anders kunnen de nummers nog wel eens doorschijnen en ga je dikker verven dan eigenlijk mooi is.

– Neem je tijd. Schilderen op nummer is een kwestie van geduld, waarbij de lagen goed laten drogen een must is. Maak tijdens het laten drogen een lekker kopje thee voor jezelf en pak er een boek bij. Of draai het om: schilder tussen je thuiswerk en andere klusjes door. Zo maak je het echt een heerlijke ontspannend bezigheid.

Mooie landschappen zijn ook een optie.

Waar koop je schilderen op nummer pakketten goedkoop?

Er zijn verschillende plekken waar je goede kwaliteit pakketten kunt aanschaffen. Bestquality biedt een uitgebreide selectie aan voor zowel beginners, kinderen en gevorderden.
Nieuwsgierig? Hier vindt je onze schilderen op nummer collectie!

[]