Punch Needle: wat is het en hoe werkt het?

Punch Needle als artistieke hobby zeker aankomende winter!

Voor Sinterklaas ben je wellicht op zoek naar leuke cadeautjes, en nu het buiten kouder wordt ben je wellicht op zoek naar een nieuwe hobby! Meer en meer hobby enthousiastelingen ontdekken de wondere wereld van deze bijzondere borduurtechniek: Punch Needle! Het is niet zonder goede reden, (want ik moet zelf toegeven) het is een verslavende hobby! Het is super leuk om te doen en je kunt de techniek gebruiken om geweldige kunstwerken te maken op canvas. En dat zonder heel veel moeite. Ontdek met ons wat je moet weten om te starten met Punchen, de basistechnieken, welke punchbenodigdheden je absoluut niet zonder kunt en natuurlijk wat mooie voorbeelden!

Met Needle Punchen transformeer je een canvas tot een oogverblindend meesterwerk. Dankzij de oplopende populariteit van deze hobby die goed te bemerken is op sociale media zoals Instagram, komen er steeds meer punch needle producten op de markt. Geweldig! Vandaag gaan wij jou helpen om jou op weg te helpen met jouw nieuwe artistieke reis. Lees verder en ontdek wat deze populaire techniek jou te bieden heeft!

 

Wat is punch needle? (een korte uitleg)

Punch needle, of punchen is een speciale borduurtechniek waarbij je een holle naald gebruikt. Daarmee duw je garen of wol door speciale stof. Wanneer je de draad terugtrekt, houd je een lus over aan de achterzijde. Door deze handeling te herhalen teken je als het ware patronen, letters of afbeeldingen. Je kunt lange lussen maken, voor een zacht aaibaar effect, of platte steken.(Die zijn mooi voor kleine figuren of fijne details) Als je tijdens het punchen verschillende materialen, kleuren en dikte van het draad gebruikt, kun je allerlei verrassende effecten creëren. Laat je verbeelding vrij, en geniet van de eindeloze mogelijkheden op een kille regenachtige dag!

 

Wat kun je allemaal maken met punch needle?

Waar jouw verbeelding ook heengaat, je kunt het maken! Je kunt het natuurlijk simpel houden en je kunstwerk in een borduurring aan de muur ophangen. Maar er zijn ook heel veel kleurige en unieke decoraties en accessoires die je kunt gebruiken. Je kunt vrolijke motieven punchen op kussens, muurkleden, stoelbedekking, tassen, knuffels, kleding… en zo veel meer!

punchneedle

Kijk hier een video over hoe je bijvoorbeeld een kleedje puncht!

 

Hoe werkt de punch needle techniek?

 

  • Span het canvas op

Voordat je begint met punch needle, heb je een strak canvas nodig om goed op te kunnen werken. Je kunt een canvas spannen door een stuk stof in een borduurring of canvas te bevestigen. TIP: Gebruik een schroevendraaier om de borduurring goed strak te sluiten! Zo blijkt de stof goed op zijn plek zitten, en glijdt het er niet tussenuit. Meer zin in een andere vorm of format? Geen problem! Span de stof over een vierkant of rechthoekig canvas of borduurraam, en maak het goed vast met bijvoorbeeld punaises of een nietmachine. Het belangrijkst is dat de stof goed strak en veilig vastgemaakt is

  • Teken het ontwerp

Teken het ontwerp dat jij gekozen hebt op papier, print er een van bijvoorbeeld Pinterest of gebruik een Punch Needle boek voor inspiratie. Knip het papier met jouw ontwerp uit naar het zelfde formaat als de borduurring die je gebruikt. Plaats het papier aan de kant waar de voorkant van jouw ontwerp uiteindelijk komt (de kant waar je naar wilt kijken), en maak het vast met wat tape. Houd het canvas tegen een raam, of in een lichtbox, en trek het patroon over op de stof. (gebruik een potlood of pen die geschikt is voor stof)

  • Haal de draad door de punchnaald

Gebruik een draaddoorhaler om het jezelf wat makkelijker te maken om de door jou gekozen draad door de speciale punchnaald te halen. Zorg er voor dat je een lang eind draad uit laat steken.

  • Bepaal de steek die je wilt gebruiken

Het is noodzakelijk dat je weet welke kant van jouw stof de ‘ goede’ kant is. (de kant waar je naar wilt kijken) Dan kun je bepalen wat voor steken jij wilt gebruiken. Als je grote lussen wilt, voor dat aaibare effect, werk dan van de achterkant van de stof. Hierdoor krijg je platte steken aan de achterkant, en lussen aan de voorkant. Als je liever die platte gladde steken aan de voorkant wilt, voor een meer 2D effect, dan maak je die steken juist vanuit de ‘goede’ kant. Hierdoor krijg je de lussen aan de kant die je later niet zult zien. Combineer de verschillende steken voor een mooi reliëf effect in jouw ontwerp, en wissel het werken aan de voorkant en achterkant af.

  • Punchen maar!

Zorg ervoor dat je de naald goed recht houdt. Druk de naald door de stof en trek de naald er weer uit, maar dan zonder de naald van de stof te halen. Laat de naald over de stof glijden naar de volgende steek. De spanning in het canvas/de stof zorgt ervoor dat de steken op hun plek blijven zitten. Herhaal deze stappen totdat jouw kunstwerk voltooid is. Om af te hechten knip je de draad af en als alles klaar is, besmeer je de achterkant van het kunstwerk sheel zorgvuldig met textiellijm. Daardoor ben je er zeker van dat alles op zijn plek blijft.

Welke wol is geschikt voor punch needle?

Niet alle soorten wol en garen zijn geschikt voor punch needle. Dat komt omdat je voor het punchen een draad nodig hebt met wat meer textuur. Een wol met meer volume en ruwere textuur blijft beter op zijn plek zitten tijdens het punchen. Dikke katoen is bijvoorbeeld een ‘no-go’ omdat het niet goed meewerkt. Het schiet niet zo snel terug naar de juiste vorm. Wat is dan wel een goede draad?

  • Dikke, stevige wol is een uitstekende keus voor jouw volgende punch needle project. Zeer geschikt voor lange lussen en volume.
  • Als Dunne zachte garen meer jouw ding zijn, is dat ook geen probleem. Zorg dat het niet stug is. Ga dus voor een zachte soort. Dunnere garen (bijvoorbeeld Merino wol) zijn heel geschikt voor jouw extra fijne ontwerpen, waarbij je een platte steek aan de voorkant gebruikt. (Wissel voor een mooi effect een dunnere draad eens af met een dikke stevige wol!)

 

Welke stof is geschikt voor punch needle?

Er zijn een aantal basisregels als het gaat om welke stof jij nodig hebt voor jouw punch needle project.

-Als je een dikke naald gebruikt, met een dikke wol, dan heb je ook een grove stof nodig. Denk aan jute of het monnikendoek. Dezen zijn beide zeer geschikt voor het traditionele punch needle werk. Als je een kussen of wandhanger wilt maken, kun je het best deze soort stoffen gebruiken. Ze gaan namelijk lang mee, en zijn makkelijk op te spannen!

Als je een middelmaat hebt als punchnaald, kies dan voor een medium grove stof zoals Kaasdoek katoen of linnen.

Als je gebruik maakt van een fijne naald, gebruik dan katoen of een katoen/linnen mengsel als stof. Als je bijvoorbeeld een tas wilt maken, is het meest raadzaam om katoen of linnen te gebruiken, omdat deze stoffen naast stevig ook heel soepel zijn. zijn. (Je kunt ook Denim proberen!)

Zoals je wellicht al hebt gemerkt zijn niet alle soorten garen geschikt voor iedere naald. Welke stof je het best kunt gebruiken hangt dus af van de punchnaald en het soort garen.

-Hoe strakker de stof geweven is, hoe kleiner de lussen worden tijdens het punchen. Bij een strakke stof gebruik je dus ook een kleine naald.

-Hoe losser de stof geweven is, hoe groter de lussen worden. Bij een losse stof gebruik je dus een grotere naald.

Heb je geen zin om alles zelf bij elkaar te zoeken? Probeer dan bijvoorbeeld een pakket van BestQuality!

[]