Alles over Diamond Painting! – deel 1

Alles wat je moet weten over Diamond Painting!

Diamond painting wordt ook wel borduren met diamantjes genoemd. Met kleine schitterende steentjes maak je de mooiste schilderijen. Ben je nieuwsgierig geworden naar deze leuke creatieve hobby die iedereen tegenwoordig oppakt? Maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit blog beantwoorden we al je prangende vragen!

Is Diamond Painting moeilijk?

Met al die kleine steentjes lijkt het alsof dit een lastige hobby is, maar dat valt best mee. Het staat heel duidelijk aangegeven waar je te de steentjes moet plaatsen en met een klein beetje oefening zul je dit snel aanleren. Wat je wel nodig hebt is een beetje geduld. Het duurt wel even, zeker in het begin, om een schilderij af te krijgen. Hierom is het aan te raden om met een klein schilderij te beginnen. Zo kun je kijken of je het wel leuk vind en zie je ook snel resultaat! Heb je de smaak eenmaal te pakken, dan is het diamond painten vaak erg ontspannend. Veel mensen voelen zich er helemaal zen van worden, omdat ze zich op de simpele handelingen kunnen concentreren. Maar bij mediteren hou je natuurlijk niet zo een leuk eindresultaat over!

Ook kinderen vinden diamond painten vaak erg leuk. Het is ook goed voor hun fijne motoriek. Voor echt kleine kinderen is Diamond Painting echter niet geschikt. Zij kunnen de steentjes gemakkelijk inslikken. Zorg er dus voor dat je je steentjes goed opbergt als je kleintjes hebt rondlopen.

Een uil diamond painting in actie!

Hoe maak ik een Diamond Painting?

Een filmpje is wel zo handig bij het uitleggen hoe een Diamond painting maken in zijn werk gaat. Klik hier om een simpele stap voor stap uitleg te bekijken.
Heb je liever een geschreven uitleg? Lees dan door!

Op het canvas staat duidelijk aangegeven waar je welke steentjes moet plaatsen, zodat je je zorgeloos op het plaatsen van de steentjes kunt richten. Sorteer de steentjes eerst op kleur. Het is handig om dit in een speciale sorteerdoos te doen. Op het canvas bevindt zich een lijm laag met daarover beschermfolie. Door elke keer een stukje van het folie los te halen, geef je een gedeelte van de lijmlaag bloot. Verwijder het folie niet gelijk in zijn geheel. De lijm laag kan zo uitdrogen voor je alle steentjes hebt geplaatst!. Je hoeft dus niet zelf met lijm te gaan knoeien. Met het bijgeleverde gereedschap plaats je de steentjes eenvoudig op de daarvoor bestemde plekken. Doop het pennetje hiervoor in de was en raak met het puntje de bovenkant van het diamantje aan dat je op wilt pakken. Het steentje zal in de was blijven plakken. Dan druk je het steentje op de daarvoor bestemde plek op het canvas.

Rol met een diamond painting roller over de vlakken die af zijn. Zo komen de steentjes mooi naast elkaar te liggen en worden ze nog eens extra stevig aangedrukt (klik hier om dit artikel te bekijken). Leg het (gedeeltelijk) voltooide schilderij onder iets zwaars, bijvoorbeeld wat dikke boeken. Zo zullen de steentjes beter aan het canvas hechten en blijft het ook beter vlak, zodat u de Daimond painting later mooi kunt inlijsten

Door deze stappen te volgen heb je zo een prachtig schilderij.

Wat zijn diamond painting kits?

In een Diamond painting kit vindt je alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan met je Diamond painting. Naast het canvas en de steentjes zit hier ook een speciaal pennetje, een pincet, een schudbakje en opbergzakjes bij. Je hoeft dus niets apart te kopen. Wel is het handig om, als je de smaak echt te pakken hebt, te investeren in sorteerdoosjes, zodat je je steentjes netjes kunt opbergen en het allemaal overzichtelijk blijft. Ook is een diamond painting roller erg handig voor een mooi eindresultaat. Daarmee rol je de steentjes glad en zorg je voor een egaler geheel.

Gebruik een opbergbox om al je steentjes overzichtelijk op te bergen.

Hoe hang ik mijn Diamond painting op?

Nu heb je een heel mooi kunstwerk, maar het is natuurlijk extra leuk om het ook op te hangen. Gelukkig is het inlijsten van een diamond painting niet lastig en zijn er allerlei mogelijkheden. Zorg er eerst voor dat het canvas mooi glad is. Strijk de painting echter niet, de steentjes zullen hiervan smelten! In plaats daarvan kun je de diamond painting roller gebruiken en/of het canvas een tijdje onder zware boeken laten liggen.
Nu heb je verschillende keuzes, afhankelijk van de afmetingen van je schilderij. Een fotolijstje is erg geschikt voor de kleinere doeken. Zo zet je je kunstwerk gemakkelijk overal neer. Een houten lijst staat vaak erg sjiek. Heb je een nietapparaat, dan kunt u het schilderij door de witte randen aan de lijst vastnieten. Als je handig bent, kun je de lijst natuurlijk ook zelf maken! Let bij het kiezen van een lijst op de kleuren van het schilderij zelf en van jouw interieur. Als dit bij elkaar aansluit dan Nog een optie is het schilderij met hobbylijm op een canvas doek te plakken. Dit canvas kun je dan ophangen waar je dat wilt.

Dan is er nog de vraag van glas of geen glas. Zitten de steentjes ondanks al je inspanningen niet perfect vast? Of wil je je painting graag beschermen tegen stof? Dan is glas een geschikte keuze. Wilt je je steentjes echter echt mooi laten uitkomen, dan kun je het beter weglaten. Glas heeft namelijk invloed op de lichtval en het leuke van een diamond painting is nu juist dat het 3D karakter en de glans van de steentjes. Door het glas zie je dit minder goed.

Meet je canvas goed na voor je een lijst maakt of koopt!

Welke Diamond Paintings zijn er?

De vraag is meer: welke niet? Wat je smaak ook is, er is bijna altijd wel een doek wat je zal bevallen.
Wat nu de rage is, zijn Diamond paintings van dikke dames. Deze gezellige ronde vrouwen ondernemen van alles: fietsen, in het cafe een glaasje drinken, ongeduldig in de wachtrij voor de wc staan…

Dieren zijn ook altijd erg leuk. Vaak zijn deze schilderijen erg kleurrijk, zodat ze van de muur afspatten. Een abstracte leeuw, een levensechte olifant, rondscharrelende musjes, een cartoony uil… Welk dier ook je favoriet is, grote kans dan je hem met steentjes bij elkaar kunt schilderen.

Daarnaast zijn bloemen altijd een elegante keuze, die bij elk interieur iets toevoegen. Rozen en lelies, waar vlinders overheen fladderen. Buiten in de natuur of binnen in een vaas als stillleven. Je kunt ze bijna ruiken!

Wat ook erg bijzonder is, zijn diamond paintings die uit meerdere delen bestaan. Zo heb je bijvoorbeeld een 5-luik met een mediterend buddha beeld voor een rustgevende omgeving. Een ander 5-luik laat een prachtige horizon op zee, waar een stijger zich in uit strekt. Het lijkt net of je er bent! Omdat de verschillende delen niet precies naast elkaar hangen geeft dit een heel unieke look.

Deze pauw schittert door de diamandjes.
Rozen zijn altijd stijlvol.

Kijk eens rond op onze website, en je vindt vast iets wat je bevalt.

Welk formaat Diamond Painting kan ik het beste kopen?

Dit ligt ook aan je voorkeur. Wat goed is te bedenken dat, hoe groter de diamond painting is, hoe meer details erop zullen uitkomen. Tegelijkertijd is dit natuurlijk ook een stuk meer werk. Als je je schilderij op wilt hangen, kun je je ook laten leiden door je beschikbare ruimte. Kijk naar waar je hem wilt ophangen en bepaal vanaf daar de ideale afmetingen.

Koop hier al je Diamond painting spullen!

Heb je nu zin gekregen met Diamond painten aan de slag te gaan? Dan vindt je bij Bestquality alles wat je nodig hebt! Klik hier om onze uitgebreide selectie te bekijken.

9 reacties op “Alles over Diamond Painting! – deel 1

  • Medewerker zegt:

   Hallo Frederika! Om je diamond painting tegen vuil te beschermen kun je het beste je werkplek en opbergplek zo schoon mogelijk houden en zorgen dat je maar een klein stukje van het folie los trekt als je de painting aan het maken bent. Zo kan er tijden het werken weinig vuil op komen. Druk het folie gelijk weer terug als je stopt met werken. Die laatste tip is ook handig om ervoor te zorgen dat de lijm niet uitdroogt. Uitgedroogde lijm is vaak een rede dat steentjes makkelijk weer loslaten. Een andere tip is om tijdens het diamond painten gebruik te maken van een diamond painting roller. Hierdoor druk je de steentjes extra goed aan. Je kunt het doek ook onder een stapel boeken leggen. Zijn de steentjes al losgelaten? Kijk dan eens op ons nieuwe blog voor tips over hoe deze weer terug te pakken: https://www.bestquality.nl/alles-over-diamond-painting-deel-2-over-oa-opbergen-de-geschiedenis-en-uitdroging-voorkomen/

  • Medewerker zegt:

   Wat je dan kunt doen is zoeken naar een matte spray voor diamond paintings. Deze geeft je diamond painting een beschermlaagje én maakt dat het wat minder glimt. Er zijn ook diamond paintings die van zichzelf wat mattere steentjes hebben, dus die zouden ook geschikt voor je zijn.

 1. Carla Pluim zegt:

  Ik heb lijmspray over mijn klare diamond painting gedaan en nu vind ik hem zo dof
  Wordt dat weer helder na een bepaalde tijd of kan ik de lijmspray beter verwijderen en hoe

 2. Hausdorff zegt:

  Even een vraagje… op een klein stukje van mijn diamond painting plakt het helemaal niet meer en dus blijven de steentjes niet plakken.
  Wat moet ik nu doen? Bestaat er een soort lijm dat ik op het canvas kan smeren zodat ik daarna de steentjes erop kan plakken? De diamond painting is helemaal klaar, alleen nog die 10 steentjes..
  Bedankt voor een snelle reactie.

  • bestquality.nl zegt:

   Beste, u kunt de steentjes ook vast plakken met een beetje lijm ( let wel op dat het niet al te aggresieve lijm is wat in het doek kan branden)
   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[]