Taartdecoratie voor beginners
Als je van plan bent om een taart te gaan versieren, en je bent er geen expert in, ben je naar de juiste plek gekomen. Wij hebben een aantal simpele tips op een rijtje gezet. Deze tips zijn specifiek geschikt voor het decoreren van taarten voor de beginnende thuisbakker
Omdat dit een gids voor beginners is, gaan we het niet hebben over ‘Fondant icing’. In plaats hiervan willen we focussen op botercreme.
Note: Deze basis technieken gelden ook voor andere frostings.
Tools die je nodig hebt:
-
Draaiend taartplateau: Niet essentieel, maar zal het werk opmerkelijk veel gemakkelijker maken.
-
Gekarteld brood- of taartmes: voor het glad snijden en het splitsen van lagen.
-
Een taart paletmes: Voor het toevoegen van frosting zonder je vingers er doorheen te hoeven halen.
-
Spuitzak met spuitmondjes: Je kunt ook hersluitbare plastic zakjes gebruiken, maar dit werkt niet zo goed.
-
Fondant gladmaker: Voor het glad maken van frosting en het maken van decoratieve patronen op de taart.
Tip 1. Bevries de cake
Sinds het maken en versieren van taart best veel werk kan zijn, is het geen slecht idee om het werk in delen op te splitsen. Bak bijvoorbeeld de cake op maandag, stop het in de vriezer en decoreer het op vrijdag.
Het van tevoren bakken van de taart en ze dan in te vriezen, maakt het versieren ook makkelijker. Bevroren cake kruimelt niet zo veel tijdens het decoreren, en maakt het veel makkelijker om een laag frosting te verdelen.
Daarnaast is het recht snijden van lagen ook gemakkelijker met bevroren cake. De taart blijft goed in de vriezer voor een week. Je kan ook de botercrème van tevoren maken en in de koelkast bewaren in een luchtdichte verpakking, ook voor ongeveer een week.
Tip 2. Gebruik een draaiend taartplateau
Een taart Draaiplateau is een ronddraaiend plateau dat je gebruikt om de taart rond te draaien tijdens het glad snijden en frosten. Het draaien van de taart is gemakkelijker dan steeds om de taart heen moeten lopen tijdens het decoreren.
Het horizontaal doorsnijden van de cake is een project voor tussendoor. Je doet dit meestal als je bezig bent met het toevoegen van vulling tussen de lagen. Als je hier klaar voor bent, gebruik dan ook het draai plateau.
Tip 3. Snijd de cake lagen horizontaal recht
Het recht snijden van je taartlagen is belangrijk, omdat de bovenkant van de laag steeds helemaal egaal moet zijn. Anders worden ze wiebelig of gaan erg naar een kant toeleunen. Dit is waar je gekartelde taartmes om de hoek komt kijken. Er zijn speciale taartmessen zoals deze, in het basis taartdecoratiepakket van BestQuality. Als je deze taartzaag nog niet hebt, gebruik dan een gekarteld broodmes, maar zorg ervoor dat deze langer is dan de diameter van de taart!
Het doel is om alle bolvormige kanten van de taart af te snijden, zodat deze perfect glad is. Begin met het mes aan de rand van de taart en houd het op hetzelfde niveau terwijl je het taartplateau ronddraait. Gebruik een zagende beweging, en prober om niet door de cake heen te duwen. Maak je geen zorgen om de onderkanten van de cakes, dezen zijn als het goed is al glad door de onderkant van de taartvorm.
Je kan de cake ook omdraaien, zodat de bodem naar de bovenkant verhuist, maar zaag dan alsnog de wiebelige kant af. Zo zorg je ervoor dat deze stabiel blijft. (vergeet ook niet om de afgesneden kantjes lekker op te eten!)
Tip 4. Frosting – Anti-Kruimellaag
De volgende stap is het frosten van de taart. Hiervoor bedek je deze eerst met een lichte startlaag van frosting, die ervoor zorgt dat alle taart kruimels vast komen te zitten, en dadelijk niet in de buitenlaag gaan zitten.
Als je een taart met verschillende lagen maakt, zet de onderste laag dan op het draaiplateau en verdeel een laag frosting over de onderste laag en zet dan de bovenste laag daar boven op. (onderste boven)
Verdeel dan de startlaag frosting over de hele taart, en laag de taart in de koelkast staan voor ongeveer 15 tot 30 minuten. Dit zorgt ervoor dat de anti-kruimellaag goed kan settelen voordat je de laatste laag aanbrengt.
Tip 5. De frosting
Plaats de samengevoegde lagen op de draaitafel en voeg een hoeveelheid frosting toe aan de bovenkant. Verspreid het met je taart paletmes terwijl je de taart ronddraait. Doe de zijkanten daarna. Het is beter om snel te werken, zodat alles koel blijft. Als beginner kan dit wel lastig zijn. Het kan helpen om even pauze te nemen tussendoor, terwijl je de taart terugzet in de koelkast.
Een fondant gladmaker (of taartkam) is een glad item met een gladde en een gekartelde rand. Dit zorgt voor een strakker eindresultaat dan het gebruik van alleen een paletmes. Gebruik de gladmaker door deze langs de zijkant van de taart te halen, terwijl je deze in de tegenover gestelde richting ronddraait op het taartplateau.
Tip 6. Probeer taartdecoratie met een Spuitzak en Spuitmondjes
Het maken van decoratieve bloemen en andere vormen met behulp van een spuitzak met diverse spuitmondjes is iets wat oefening nodig heeft. Hetzelfde geldt voor het maken van letters met ander glazuur. Er is natuurlijk niets te vergelijken met de ervaring van het echte taart decoreren, maar een goede manier om te oefenen is op waspapier in plaats van op de taart zelf. Kleine losse bloemen kunnen soms verplaatst worden van het waspapier naar de taart. Maar dit zal niet werken met fijne letters. Nog steeds is dit een goede manier om het gebruik te oefenen, totdat je het een beetje onder de knie hebt!