fbpx

Goed en effectief thuiswerken tijdens de corona quarantaine: hoe doe de dat?

Veel van ons zijn nu (verplicht) aan het thuiswerken nu het corona virus ons bedreigd: wel even omschakelen! Wil jij het beste halen uit je thuiswerk periode? Lees dan verder!

Behoudt je ritme tijdens het thuiswerken

Het lastige van thuiswerken is dat het een stuk scheiding tussen werk en privé weghaalt. Doordat je naar je werkplek moet reizen, heeft je hoofd de tijd om naar werkmodus over te schakelen. Op werk zelf schreeuwt de hele omgeving “Hey, je bent hier om te werken, niet om steeds facebook te checken.” En op weg naar huis kun je rustig de dag afsluiten en al de werkproblemen achter je laten voor de volgende dag. Thuis heb je al deze dingen niet en is het dus gemakkelijker om tijdens werk afgeleid te worden of dat je werk in je hoofd blijft hangen als je alweer vrij bent. Daarom is het belangrijk om heel bewust een ritme te behouden. Probeer het volgende eens uit en zorg zo voor prettige thuiswerkdagen:

1. Zorg voor rituelen om s ’ochtends naar je werkmodus om te schakelen en s ’avonds hier weer uit te komen. Dit zal voor iedereen persoonlijk zijn, dus denk eens na: wat voor handelingen associeer ik met aan het werk gaan of hier weer mee stoppen? Bij het aan het werk gaan is het fijn als je een activerend ritueel hebt, zoals je aankleden en een kopje koffie of thee zetten. Voor het afsluiten kun je iets doen waardoor je werk even helemaal los kunt laten en ontspannen, zoals douchen, in de tuin zitten en (als dat veilig kan), een ommetje maken. Het is goed om even uit huis te kunnen zijn en zo je los te maken van de werkdag.

2. Maak, als je daar de ruimte voor hebt, een speciaal werkplekje en gebruik deze niet voor privé zaken. Zo kun je werk en privé beter uit elkaar houden.

3. Zet een wekker en neem je pauzes echt. Bij thuiswerk is het gemakkelijk om langer door te gaan, maar geloof me, je hebt die pauzes echt nodig. Een wekker kan je helpen te stoppen als het daar tijd voor is. Zet dan ook een wekker voor als je weer aan het werk moet, zodat je zelf niet hoeft op te letten en je even helemaal met iets anders bezig kunt houden.

4. Maak afspraken met je gezin/huisgenoten. Het helpt natuurlijk niet mee als huisgenoten je constant afleiden of bepaalde verwachtingen van je hebben nu je steeds thuis bent. Neem dus de tijd om goed met elkaar te praten en afspraken te maken. Deze situatie is nieuw voor jullie allemaal, dus schroom ook niet om na een week opnieuw te kijken of het werkt en opnieuw in gesprek te gaan.

Je aankleden en koffie zitten helpt om op een fijne manier in werkmodus te komen.

Blijf communiceren met je werk als je thuis bent

Natuurlijk bel je nu ook al voor werkoverleg met collega’s en werkgevers, maar het kan zijn dat dit niet helemaal soepel loopt of na verloop van tijd slijt. Dring dan aan op een overleg waarin jullie bepalen hoe jullie als bedrijf de communicatie willen aanpakken. Via programma’s zoals Zoom kun je gemakkelijk groepsgesprekken opzetten. Regelmatige contactmomenten zijn belangrijk om te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit.

Maar onderschat ook het sociale component niet. Normaal zit je natuurlijk samen met je collega’s op werk, heb je allerlei kleine gesprekjes met ze, en breng je misschien wel meer tijd met ze door dan met je familie. Neem in je pauze even tijd om digitaal bij de koffiemachine bij te kletsen en te vragen hoe het gaat. Deze tijden zijn voor ons allemaal spannend en een beetje eenzaam, en zelfs zo een klein gesprekje kan je opvrolijken en je weer motivatie voor het werk geven. En je kunt hen natuurlijk ook vragen hoe zij het thuiswerken aanpakken en tips uitwisselen!

Vergeet ook niet het leuk te hebben met je collega's!

Koop wat je nodig hebt voor thuis werken (of laat je werkgever dat voor je doen)

Als je een hele dag thuis achter de computer werkt, ga je het echt wel merken als je geen fijne uitrusting hebt. Een goede stoel, bureau, muis, keyboard, koptelefoon en microfoon maken je leven allemaal een stukje fijner en comfortabeler. Zeker als je vermoedt dat thuiswerken ook na de corona tijd mogelijk meer de norm gaat worden. Mogelijk is er bij jouw werkgever ook een potje voor het aanschaffen van een goede thuiswerkuitrusting.

Ook als je het zelf moet kopen, hoeft a alles hoeft natuurlijk in één keer: kijk waar het je het meeste behoefte aan hebt of wat het meest betaalbaar voor je is op dit moment en koop dat eerst. Als je koptelefoon wat versleten is kun je bijvoorbeeld ook enkel de oorkussens vervangen. Heb je geen koptelefoon met microfoon, dan kun je ook een aparte microfoon met een clip voor aan je kraag aanschaffen. Met zulke kleine verbeteringen kun je het jezelf een stuk comfortabeler maken.

Een goede uitrusting kan enorm helpen met je concentratie!

De mogelijkheden van thuiswerken

Thuiswerken is niet alleen maar lastig. Het geeft je ook wat unieke mogelijkheden, als je de balans weet te houden. S’ ochtends voor werk deeg maken bijvoorbeeld en voor de lunch versgebakken brood eten. Tijdens de pauze even verder met die diamond painting, dat breiwerk of een ander hobbyproject. Denk er eens over na wat voor voordelen je uit thuiswerken kunt halen en voel je vrolijker worden.

Met bovenstaande tips zal het thuiswerken een stuk leuker en gemakkelijker gaan. Heb je hiervoor nog het één en ander nodig? Kijk dan eens in onze webwinkel en mogelijk vind je wat je zoekt.

Klik hier voor vervangende oorkussen voor diverse merken.

En klik hier voor microfoons met of zonder clip

En hier vindt je leuke huisartikelen om je op te vrolijken!

[]