fbpx

Wat kun je zelf checken aan je auto? (Bespaar geld bij de APK!)

De kosten van de APK kunnen je best overvallen, als je zelf geen oogje in het zeil houdt. Maar wat kun je zelf checken van je auto en hoe doe je dat? In dit artikel lees je er alles over!
Twijfel je? Zoek dan contact met een professional. Je wilt immers wel zeker weten dat je veilig de weg op gaat!

Checken: koelvloeistof

Waarom is koelvloeistof belangrijk?
De koelvloeistof houdt de motor koel. Heb je niet voldoende vloeistof, dan kan je motor oververhitten, wat natuurlijk erg gevaarlijk is en daarnaast een dure reparatie kan zijn. Daarnaast kun je geld besparen door deze test zelf te doen voor je APK keuring. Anders worden de kosten hiervoor in rekening gebracht, terwijl je het zelf zo gedaan hebt.

Wat heb je nodig om de koelvloeistof te controleren?
Eventueel extra koelvloeistof. Kijk in de handleiding van je auto welke soort wordt aanbevolen.

Hoe controleer je de koelvloeistof?
Zorg ervoor dat je motor koel is en zoveel mogelijk waterpas staat. Kijk in de instructie van je auto waar het reservoir zit en welke koelvloeistof je auto gebruikt. Sommige soorten koelvloeistof (G12 en G12+) gaan een autoleven lang mee, anderen moeten vervangen worden na 2 a 3 jaar. Zet deze datum in je agenda. Bekijk of de meter tussen het maximum en minimum staat en vul eventueel bij.
Controller het peil van de koelvloeistof elke maand.
Moet je vaak grote hoeveelheden koelvloeistof bijvoegen? Dan kan dat duiden op een lekkage. Neem contact op met een garage om hier professioneel advies over in te winnen.

Hou je motor goed koel met voldoende koelvloeistof!

Checken: oliepeil

Waarom is het oliepeil belangrijk? Olie werkt als smeermiddel voor de motor, werkt als afdichting, dempt geluid, beschermt tegen roest en voert warmte af. Een echte allerkunnen dus. Heb je te weinig olie, dan kan de motor snel beschadigd raken. Zelf controleren voorkomt ook extra kosten bij de APK keuring!

Wat heb je nodig om het oliepeil te controleren?
Niets extra’s

Hoe controleer je het oliepeil?
Zorg ervoor dat de motor koud is en de auto zoveel mogelijk waterpas staat. Maak de peilstof schoon en controleer het oliepeil. Zorg ervoor dat het oliepeil tussen de MIN en de MAX staat. Vul eventueel olie bij; pas hierbij op voor morsen. Te veel olie kan ook schadelijk zijn voor de motor, dus schenk er ook zeker niet teveel bij. Controleer de olie 1 keer per maand en zorg voor een reservetankje olie in de auto. Veel verlies van olie duidt waarschijnlijk op lekkage. Neem dan contact op met een professional voor advies.

Controleer je oliepeil regelmatig.

Checken: ruitensproeier vloeistof voor ruitenwisser

Waarom is ruitensproeier vloeistof belangrijk?
Zonder vloeistof geen schone ruiten, trekken ruitenwissers alleen maar vieze banen. Essentieel voor zichtbaarheid en dus veiligheid.

Wat heb je nodig om de ruitensproeier vloeistof te controleren?
Enkel de extra ruitenwisser sproeier vloeistof als dit nodig is. Let op: er bestaat een wintervariant en een zomervariant. Bij de wintervariant is antivries toegevoegd.

Hoe controleer je de ruitensproeier vloeistof?
Kijk in de instructie van je auto waar het reservoir zit. Schroef deze open en vul de vloeistof bij tot net onder het maximum.
Controleer het vloeistofpeil minimaal één peer per 3 maanden en vaker wanneer u veel tijdens storm hebt gereden, er veel insecten zijn, of er strooizout is gebruikt. Zorg voor een reserveflesje vloeistof in de auto.

Let erop dat je de juiste ruitensproeier vloeistof toevoegd.

Checken: bandenspanning

Waarom is bandenspanning belangrijk?
Te hoge en te lage bandenspanning geeft je minder grip op de weg, waardoor je minder controle hebt. Daarnaast voel je elke bobbel en onregelmatigheid in de weg een stuk beter met lage bandespanning. Niet echt comfortabel. Bovendien heb je een stuk meer kans op een vervelende en gevaarlijke klapband.
Te hoge of te lage bandenspanning zorgt ook voor meer slijtage en meer brandstof gebruik. Door je banden regelmatig te checken en bij te vullen, bespaar je dus al snel geld. Bovendien heb je een stuk minder kans op een vervelende en gevaarlijke klapband.
Je banden op de juiste spanning brengen bespaard je ook kosten bij de APK meting.

Wat heb je nodig om de bandenspanning te controleren?
Een bandenspanningsmeter

Hoe controleer je de bandenspanning?
Zorg ervoor dat de motor koud is. Zoek de juiste bandenspanning voor uw auto op in de handleiding van uw auto. Verschillende bandenspanningsmeters hebben verschillende manieren van werken, dus bekijken hiervoor de handleiding van uw bandenspanningsmeter, Test bij normaal gebruik uw bandenspanning één keer per vier weken. Als je een lange reis gepland hebt staan, is het ook altijd handig van te voren even te meten. Bij het pompstation kun je je banden goedkoop op spanning laten brengen.

Of je banden moeten worden opgepompt meet je makkelijk met de Bandenspanningsmeter.

Checken: bandenprofiel

Waarom is bandenprofiel belangrijk?
Het bandenprofiel zorgt voor grip op de weg. Is het profiel teveel weggesleten, dan heb je dus minder grip en kan aquaplaning een probleem worden. Voor veilig rijden is bandenprofiel essentieel. Ook kunnen versleten banden voor een boete zorgen bij de apk keuring, dus dit zelf in de gaten houden kan je heel wat kosten besparen.

Wat heb je nodig om het bandenprofiel te controleren?
Een bandenprofielmeter

Hoe controleer je het bandenprofiel?
Draai de banden zo dat je er zo gemakkelijk mogelijk bij kunt. De meeste bandenprofielmeters zijn erg simpel in gebruik. Meten doe je op het loopvlak van de band. De wettelijke eis van het profiel is 1,6 mm. Meet op meerdere plekken zodat je zeker weet dat de meting accuraat is. Is het profiel minder dan 1,6 mm, dan is het tijd om de garage te bezoeken.

Bandenprofiel meters meten snel of je nog de weg op mag.

Checken: Auto accu

Waarom is de accu belangrijk?
De accu is essentieel voor het opstarten van de auto. Zonder een accu kom je dus niet eens weg!
Daarnaast levert de accu stroom voor alle elektrische accessoires in auto.

Wat heb je nodig om de accu te controleren?
Een accutester
Eventueel startkabels bij een lege accu

Hoe controleer je de accu?
Lees de gebruiksaanwijzing van de accutester. Verschillende testers zijn verschillend in gebruik. Wel gebruiken deze vaak de energie van de accu zelf om te werken, dus zorg dat deze opgeladen is.
Een accu kan snel leeg raken als je bijvoorbeeld een het licht laat branden. Dan kun je de auto weer opstarten met een tweede auto en een set startkabels of door een acculader. Blijf je problemen hebben, dan is het tijd om naar de garage te gaan. De accu gaat namelijk geen heel autoleven mee.

Zorg dat je auto nog kan starten door van je accutester gebruik te maken.

Checken: remvloeistof

Waarom is remvloeistof belangrijk?
De remkracht van een auto werkt over het algemeen hydraulisch, dat wil zeggen door vloeistof, overgebracht. Is er iets mis met je remvloeistof, dan kan dat in het ergste geval betekenen dat je niet meer kunt remmen, een echt nachtmerrie scenario!

Wat heb je nodig om je remvloeistof te controleren?
Een remvloeistof test pen

Hoe controleer je je remvloeistof?
Raadpleeg de handleiding van uw auto om erachter te komen waar de meter van uw remvloeistof zit en bekijk deze. Staat de meter onder het minimum, dan moet de vloeistof worden bijgevuld en kan dit mogelijk ook op een lek duiden. Maak een afspraak met de garage om de oorzaak te achterhalen. Naast de hoeveelheid is ook de kwaliteit van de remvloeistof belangrijk.
Remvloeistof trekt water aan, waardoor deze vertroebeld raakt en niet meer goed werkt. Met een remvloeistof test pen test je de kwaliteit van de vloeistof en of deze vervangen moet worden. Verschillende testpennen hebben verschillende werkingen, dus lees hiervoor de handleiding van de pen.

Is jouw remvloeistof nog goed?

Checken: Lakdikte

Waarom is de lakdikte belangrijk?
De lakdikte is vooral belangrijk als je overweegt een tweedehands auto te kopen. Is een auto overgespoten, dan betekend dit heel vaak dat de auto schade heeft geleden die je niet zo één, twee, drie ziet. De dikte van de lak is dan vaak echter bijna het dubbele van wat het origineel was, De lakdikte meten voor je tot een aanschaf over gaat kan je dus nare verassingen besparen.

Wat heb je nodig voor het meten van de lakdikte?
Een lakdiktemeter

Hoe controleer je de lakdikte?
Elke lakdikte meter heeft zijn eigen gebruikswijze, dus lees de gebruiksaanwijzing goed door. Meet op meerdere auto-onderdelen en op deze auto-onderdelen op meerder plekken om een helder beeld te krijgen.

Laat je niet bedotten en gebruik een lakdiktemeter!

Waar vindt je de auto accessoires die je voor de metingen nodig hebt?

Wil je graag een één van de bovenstaande metingen uitvoeren, maar heb je daar de apparatuur niet voor in huis? Klik dan hier om een kijkje bij onze auto accessoires te nemen!

[]