7 dingen die je moet weten over kwasten voordat je gaat schilderen – BestQuality

Zoveel soorten kwasten en penselen, waar zijn ze voor?

 

In de wereld van een kunstenaar is een kwast zo’n beetje een toverstaf. Grootse magie of een vreselijke tragedie.
Een beetje overdreven wel, maar kwasten zijn enorm belangrijk voor een schilderende kunstenaar. Wanneer je de juiste kwast uitkiest,
kun je de kwast het werk voor je laten doen. De kwast helpt jou om het meesterwerk te creëren dat jij in je hoofd hebt.
De vraag is nu, hoe kies je de juiste kwast? Vandaag heb je geluk, en helpen wij je met deze uitgebreide gids over hoe je de juiste kwast kiest voor jouw project.

De vorm van een kwast

Er zijn een aantal verschillende types schilderspenselen, en meer nog, verschillende vormen. Je hebt

  • Rond/punt
  • Plat
  • Plat met korte haren
  • Kattentong
  • Waaier
  • Schuin
  • Mop
  • Sleper/liner
  • Spalter

Soorten-kwasten-bq

Een ronde kwast is rond aan de basis en meestal puntig aan het uiteinde. Platte kwasten zijn aan de basis en de punt plat en vierkant. De kattentong lijkt op een platte vierkante kwast, maar in plaats van een recht/vierkant uiteinde, eindigt deze met een afgeronde vorm, net als een koepel. De mop en de waaier zijn beide door hun breder uiteinde dan basis, geschikt voor het uitvegen van verf. (de waaier wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het schilderen van landschappen) Een schuine kwast is ook een platte kwast, maar loopt schuin af. Daardoor kun je variëren met de breedte van je stroken. (bijvoorbeeld als je bezig bent met typografie) Een sleper/liner kwast is langwerpig en dun. De spalter is een grote platte kwast waarmee je gemakkelijk grote oppervlakken kunt vullen. Alle verschillende vormen komen ook in verschillende maten. Dat geeft meer variatie in je schildering, met welke kwast je dan ook werkt.  Vergeet niet: Afwisselende stroken zorgen voor meer diepgang in je schilderwerk!

Kwast voor detail

Liners en ronde kwasten zijn het best voor kleine details. Ronde kwasten komen in een grote selectie aan maten, waar liner kwasten vooral komen in klein, nog kleiner, nog veel kleiner, heel erg klein en allerkleinst. Ronde kwasten zijn persoonlijk mijn favoriet, door de vorm. Omdat ze beginnen met een ronde basis en een puntig uiteinde, heb je meer variatie in keuzes met je een enkele strook. Liners zijn perfect voor dunne, delicate en abstracte lijnen. Bijvoorbeeld voor wimpers of kleine details in een oog.

 

Kwasten voor randen

Vierkante kwasten zijn de absolute beste keus als je voor een strakke rechte lijn wilt gaan. Doe precies genoeg verf op het uiteinde van de kwast om die perfecte lijn neer te zetten.
Probeer het maar eens! Deze kwasten zijn ook perfect voor geometrische vormen en het verschuiven van het perspectief. Vergeet niet om de maat van de kwast in het oog te houden.
Probeer niet om een kleine vorm te schilderen met een grote kwast. Dit geldt voor alle soorten kwasten.

Kwasten voor mengen en vervagen

Als je je afvraagt welke kwast je moet gebruiken voor het blenden van zachte randen, zijn de must-haves de kattentong en de spalter. De structuur van de spalter is perfect voor het vervagen van voorgaand kwastwerk. Je laat zo een zacht en soepel vervagend oppervlak achter. De kattentong is een goede mengkwast, en is ook erg afwisselbaar in stroken. Je kunt zachte randen creëren, maar ook mooie droge texturen.

Welke verf en kwasthaartype – Wat zijn goede kwasten?

Voor iedere mogelijke soort kwast is er een natuurlijke en een synthetische kwasthaar optie. Natuurlijke harenzijn een betere keus als je kiest voor olieverf. Deze soort kwasten zijn aanzienlijk veel zachter, en reageren beter op de olie in de verf. Wanneer je op zoek bent naar de juiste kwast voor acrylverf, dan zijn synthetische kwasten beter. Deze kwast absorbeert de acrylverf niet, en maakt het daardoor makkelijker om de verf over het canvas te bewegen. Je kunt de synthetische kwasten ook gebruiken voor olieverf, maar pas op dat de verfverdunners die je nodig hebt voor werken met olieverf slecht zijn voor je kwasten. De kwaliteit zal dan snel achteruit gaan. Natuurlijke kwastharen hebben een hogere kwaliteit, en gaan langer mee.

Synthetische kwasten daarentegen, zijn minder duur, maar gaan niet zo lang mee. Wanneer je een kwast koopt, is het goed om voordat je overgaat tot de aankoop, te kijken welke kwaliteit de kwast heeft, en welke kwaliteit jij nodig hebt voor jouw project (en wellicht aankomende projecten). Als je de kwastharen tussen duim en wijsvinger vastpakt, en heel voorzichtig trekt, zouden er geen haren uit horen te komen. Als je ziet dat de kwast een aantal haren loslaat, is het beter om voor een hogere kwaliteit te gaan. Je wilt voorkomen dat kwastharen vast komen te zitten in je kunstwerk, en dat je kwasten langer meegaan.

Formaat is belangrijk als het gaat om kwasten

Als je aan het schilderen bent, maakt het formaat heel erg uit. Je ziet het vaak: een groot canvas wordt beschildert met een mini-kwastje, van begin tot eind. **aaaahrg** Dat is dus niet nodig. Laat jouw kwast het werk doen! Dit is de reden dat er zoveel maten kwasten zijn. Je wilt gebruik maken van de kwast die het meest logisch is voor de sort kwaststreek die je wilt maken. Het is niet efficient om een grote achtergrond ruimte te bedekken met een kleine kattentong kwast. Gebruik een groter formaat, of zelfs een goedkope spalter! Spalters worden vaak ondergewaardeerd, maar absoluut de waardering waard! Ik zou zeggen dat het handig is om 3 maten van iedere kwast achter de hand te hebben. Ze kunnen varieren in haartype, maar het is super handig om een goede variatie in formaten te hebben. Als je het eerst allemaal eens wilt uitproberen, overweeg dan een klein pakketje met allerlei formaten (zoals deze penselenset waar ook een paletmes bij zit, zodat je de verf makkelijk kunt mengen), om te zien wat jou persoonlijk aanspreekt.

Kwasten BestQuality

Hoe maak je jouw kwasten schoon?

Hoe je voor je kwasten zorgt varieert per type kwast. Synthetische kwasten met verse natte verf kun je schoonmaken met water en wat zachte zeep, om de verf tussen de haren vandaan te wassen. Voor natuurlijke kwasten heb je een grotere zorg routine nodig. Als je regelmatig schildert, bijvoorbeeld dagelijks of om de dag, kun je simpelweg de overgebleven verf met een schone doek afvegen, en de kwasten in speciale kwastenreiniger met conditioner zetten totdat je ze weer gaat gebruiken.

Het is beter om je olieverf kwasten niet schoon te maken met terpentine. Toen ik net begon met schilderen waste ik mijn kwasten altijd met afwasmiddel, maar daar warden ze erg droog en breekbaar van. Ik begreep eerst niet waar dat door kwam, maar nu weet ik dat kwasten met natuurlijke haren kwetsbaar zijn, en speciale kwastenolie nodig hebben. Afwasmiddel droogt haalt die olie weg, en droogt de kwast helemaal uit. Zelfs als je de kwasten voor een lange tijd niet meer gebruikt, wil je er zeker van zijn dat je ze schoonmaakt met een zachte kwastenreiniger, dip ze in een kwastenvloeistof, hervorm de kwasten weer naar hun originele vorm, en leg ze plat neer. Je kunt ze ook rechtopstaand met de haren omhoog bewaren, zodat de vorm van de kwast goed blijft. Als je kwasten hebt met natuurlijke haren, is het belangrijk om ze niet te vaak te wassen. Houd ze in goede conditie met kwastenconditioner.

 

Synthetische kwasten zijn natuurlijk makkelijker te verzorgen. De meeste milde zepen met water werken prima. Na het wassen, en hervormen, bewaar ook deze kwasten plat liggend of recht op met de haren omhoog. Bewaar ze nooit met de haren naar beneden. Dat is slecht voor de vorm van de kwast.

 

Er zijn heel veel tools en kwasten om uit te kiezen. Om jouw favorieten te ontdekken kun je testen en experimenteren met wat het best werkt voor jou! Hopelijk heeft deze gids jou kunnen bijstaan in jouw keuze voor de meest geschikt kwast. Voor wat extra hulp met oefenen, kijk dit filmpje eens!

 

[]